dinsdag 11 november 2014

Afgescheept!

roest in/op de ombouw
Toen ik laatst iemand hielp met een uitdaging (zij noemde het een probleem) met de centrale verwarming, zag ik een lekkage en een te lage waterdruk. We hebben precies dezelfde Atag ketel in onze vorige woning gehad, dus ik ken het apparaat vrij goed. Dankzij onze zoon zelfs beter dan de gemiddelde gebruiker van dat apparaat.
Het installatiebedrijf werd gebeld en een dag of wat later kwam een tweetal monteurs. En wat denk je? De lekkage is volgens hen oud zeer. Die was nog van de vorige ketel, beweerden ze. En de waterdruk was in orde. Over de spontane storing die geregeld optreedt en het soms doorhollen van de verwarming (ingesteld op 21 Celsius, maar holt soms door tot 28 Celsius) werd gemakshalve niets gezegd.
Jammer dat die monteurs zich er zo van afdoen. Immers, het roestwater zit ook op de behuizing van deze ketel en is zelfs hier en daar in het kunststof getrokken. De waterdruk staat net boven de 1,5 bar. Het instructieboekje stelt dat die waarde het minimum is en dat op het display de waarschuwing FILL verschijnt, zodra de naald op 1,5 bar komt te staan. Die ervaring heb ik ook opgedaan met onze eigen ketel van hetzelfde merk. Samen met de lekkage zal dat binnenkort het geval zijn. Jammer dat ik niet aanwezig was toen die monteurs langskwamen. Ze hebben m.i. de bewoner afgescheept met wat flut-opmerkingen. Vooral jammer, omdat ze nogal snel in paniek raken als het apparaat het niet doet.