dinsdag 11 november 2014

Onderhoud aan de Gazelle

...onder de kabelhouder...

Zonder haar fiets is ze behoorlijk onthand. Dus moet de fiets goed onderhouden worden. Gelukkig heb ik er een beetje verstand van. Scheelt weer een paar euro's. Van de elektrische fiets van Sonja laat de grote moer op het balhoofd geregeld los. Gevolg is dat er speling tussen de stuurpen en het balhoofd. Het opvallende van de constructie is het ontbreken van een contramoer. Als het stuur een paar keer gedraaid is, om bochten te nemen, draait de moer los.
Er zit wel een kabelhouder die over de moer valt. Zou die soms als contramoer dienst moeten doen? Lijkt me niet, want de houder heeft zelf geen schroefdraad aan de binnenkant en ik kan hem zo omhoog trekken.
Omdat ik vanwege de hoeveelheid kabels geen zin heb om er een contramoer op te zetten, heb ik besloten wat drupjes Loctite in te zetten.
..een enkele moer...
Afgelopen zondag deed de fiets erg raar. Het trappen gaf veel bijgeluiden. Door het doorzichtige deel van de kettingkast zag ik dat de ketting niet echt slap hing. Wat ik echter niet gezien had, was dat een moer van de achteras gelost was! Gelukkig voorkwam de spanner dat het wiel scheef zou treken.
Ik heb voor alle zekerheid maar de hele fiets even goed nagekeken. Volgens Sonja fietst ie nu weer als nieuw. Zit ik nog met de vraag : hoe kon die wielmoer loskomen?