Indisch Kookbijbeltje |
Vandaag lees ik u, gemeente-lekkerbekken, voor uit de Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch keukenbijbel bladzij 78 recept 217 : Ajam Pedis. Voorwaar ik zeg u, het gerecht zal u heerlijk smaken!
De ingrediƫnten voor dit heerlijke gerecht : een kip, 3 lepels fijn gesneden uien, 5 sioongs (teentjes!) bawang poetie (letterlijk witte ui, maar het is knoflook). Terzijde : vaak wordt met bawang de ons bekend lente-uitjes bedoeld), 8 lomboks, 1 theelepel trassi, 1 theelepel zout, 2 lepels asem- of djeroek-water, wat olie of boter.
Bereiding :
De kip wordt schoongemaakt (is tegenwoordig al zo), met zout ingewreven en daarna geroosterd. De kruiden stampt men elkander fijn en lengt ze aan met asem- of djeroek-water. Hiermee wordt nu de kip gedurende het roosteren aan beide kanten aanhoudend besprenkeld tot ze er mooi bruin uitziet en gaar is.
Lekker bij de nasi / nasi goreng of bami!