dinsdag 11 november 2014

Ajam pedis

Indisch Kookbijbeltje
Hete kip. Ik heb weleens voor de grap iemand voor Ajam pedis uitgemaakt. Vanwege haar vele vriendjes. Ach ja, ik heb geen Maleis geleerd dus moest ik mijn creatieve geest even raadplegen. De jonge dame in kwestie vond het alles behalve grappig. Achteraf gezien een misplaatste grap, dus : sorry!
Vandaag lees ik u, gemeente-lekkerbekken, voor uit de Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch keukenbijbel bladzij 78 recept 217 : Ajam Pedis. Voorwaar ik zeg u, het gerecht zal u heerlijk smaken!

De ingrediƫnten voor dit heerlijke gerecht : een kip, 3 lepels fijn gesneden uien, 5 sioongs (teentjes!) bawang poetie (letterlijk witte ui, maar het is knoflook). Terzijde : vaak wordt met bawang de ons bekend lente-uitjes bedoeld), 8 lomboks, 1 theelepel trassi, 1 theelepel zout, 2 lepels asem- of djeroek-water, wat olie of boter.
Bereiding :
De kip wordt schoongemaakt (is tegenwoordig al zo), met zout ingewreven en daarna geroosterd. De kruiden stampt men elkander fijn en lengt ze aan met asem- of djeroek-water. Hiermee wordt nu de kip gedurende het roosteren aan beide kanten aanhoudend besprenkeld tot ze er mooi bruin uitziet en gaar is.

Lekker bij de nasi / nasi goreng of bami!