donderdag 20 november 2014

Frank Patat is BN'er

Gisteren volgde ik, dankzij een tip van schoondochter (dank!), het tv programma 3Onderzoekt : Wiet, de groene sloper. Een EO presentator gaat samen met de op het gemeentehuis van Dronten alom gevreesde Frank Patat de wietteelt in.
De presentator begint voorzichtig met een bakje met een paar wietplantjes. Maar al ras groeit het uit tot een plantage, die hij samen met de patatbakker runt.
Tussendoor vinden gesprekken plaats met o.a. andere wiettelers en coffeeshophouders. Ook komt aan het licht dat de hele wietsituatie in ons land van alle kanten rammelt. Er is een gedoogbeleid. Coffeeshops mogen wietverkopen, maar officieel niet inkopen. Die rare situatie leidt ertoe dat er zo'n 50.000 wietplantage in ons land zijn, waarvan vele via de achterdeur van de coffeeshops hun wiet verkopen. Het kweken van wiet thuis, is niet bepaald zonder risico's. In 2011 brak in zo'n 700 woningen brand uit, veroorzaakt door de plantages. Er vinden ook berovingen plaats.
Coffeeshops mogen officieel 500 gram wiet in huis hebben voor de verkoop. Maar onlangs werd een coffeeshophouder vrijgesproken, toen hij 107 kilo wiet in de zaak had liggen. De rechter oordeelde dat die voorraad, gezien de verkoop en hoeveelheid klanten, normaal is. Wat meespeelde in de uitspraak was dat de coffeeshop de zaak netjes runde, compleet met degelijke administratie en goede relaties met de gemeente.
De documentaire eindigde na maanden zwoegen met een domper voor beide telers : de wiet bleek na keuring ongeschikt voor verkoop. Er zat ongedierte in.
Al met al een interessante documentaire, die inzage gaf in de wereld van de teelt van wiet.