maandag 17 november 2014

De selfie van Leroy Fer

De foto van voetballer Leroy Fer samen met andere, niet-blanke collega voetballers, heeft op sociale media geleid tot nogal wat racistische reacties. Dat is natuurlijk een minne zaak, waar velen zich aan storen.
De namen van een aantal van hen staat in de media vermeld. Zouden zij nu hun account sluiten? Ik hoop het. Ik snap overigens niet dat beheerders van sociale media dit toestaan. Maar dat zal wel te maken hebben met vrijheid van meningsuiting.
Helaas is het nog erg triest gesteld met discriminatie en racisme in het algemeen en in ons land in het bijzonder. We hebben een wet, reclamespotjes en advertenties (Sire) nodig om discriminatie en racisme te bestrijden.
Als ik vertel over mijn eigen ervaringen, dan zijn er toch altijd weer toehoorders die er niet aan willen : Nee toch? Het zal toch niet?
Laatst beklaagde een vrouw zich bij mij over discriminatie in ons land. Ze vertelde over haar eigen ervaringen. Ze is van Indonesische komaf. Een aanwezige (blanke) huishoudelijke hulp reageerde nogal bot : "Daar geloof ik niets van, want zo zijn wij niet!" Met andere woorden : "U liegt dat u barst!" Toen ik haar op rustige toon zei, dat ik soortgelijke ervaringen had, verliet ze boos de woonkamer.
Niet gehoord of begrepen worden als het om discriminatie en/of racisme gaat, is soms net zo erg als het fenomeen zelf. Het zegt mij dat er niet snel verandering in zal komen.
Komt bij dat veel blanke Nederlanders moeite hebben met hun houding, als het om getinte mensen gaat. Als ik achter de balie van een kruidenierszaak zou staan met mijn gebruinde kop, zouden zij mij niet naar bruine bonen, basterd suiker, chocolade, speculaas, zwarte of bruine schoensmeer en/of -veters durven vragen. Veel te eng allemaal!
Ik ben benieuwd in hoeverre het gedoe rond deze Oranje spelers van invloed zal zijn op verenigingen met namen als Oranje Zwart enz.