zondag 23 november 2014

Mein Kampf

De man die het boek 'Mein Kampf' te koop aanbood, is door de rechter vrijgesproken. Maar de verkoop van het boek van Adolf Hitler blijft verboden. Het lijkt wel of men het over wiet heeft. Ik kan me nog herinneren dat in de jaren 50, waarin de eerder beƫindigde oorlog nog de nodige nasleep kende, veel zaken uit de oorlog nogal gevoelig lagen. Ik heb als kind nog belletje getrokken bij een NSB'er, ook al wist ik toen niet eens wat de afkorting inhield. Kattenkwaad uithalen bij die NSB'er mocht. Dat was goed.Net als Duitse toeristen de verkeerde kant opsturen.
We zijn inmiddels bijna zeven decennia verder. De maatschappij is flink veranderd en we zijn een klein beetje 'wijzer' (?) geworden. We weten inmiddels dat wat nazi's beweerden over Joden en hoe we met die mensen zouden moeten omgaan, verre van correct is. We hebben ook internet. Daar kan ik de tekst van het boek Mein Kampf downloaden om te lezen, als ik dat zou willen. Het verbod op de verkoop van Mein Kampf is al lang geleden achterhaald.
De wandaden van onze vaderlandse helden zijn ook heel lang verzwegen. Jammer, want het doet geen recht aan de feitelijke geschiedenis. Misschien is daarom onze toekomst nogal fragiel. Ik weet dat opgetekende verhalen vaak uit de mond van de overwinnaars komen. Maar volgens mij zijn er alleen verliezers.
De fans van God of Allah hebben ook allerlei opruiende geschriften, die aanzetten tot haat. Uit sommige wordt voorgelezen op bijeenkomsten, die toegestaan worden vanwege de vrijheid van meningsuiting. Maar ja, zodra het over Joden gaat wordt Nederland behoorlijk nerveus. Misschien hebben wij ook iets van de 'Wiedergutmachung' meegekregen. Als dat zo is, waarom wel bij Joden en niet bij Surinamers, Antillianen, Molukkers, Papoea's enz.? Selectieve overgevoeligheid.