donderdag 6 november 2014

Oud ijzer en zo

Een close in boiler ontmanteld
In mijn vrije tijd doe ik aan afval scheiden. Niet alleen huishoudelijk afval, ook afval van mijn hobby's. Bij dat laatste komt veel metaal als afval voor. Beugeltjes, schroeven, spijkers, stukjes leiding, koppelingen, strips enz.
Laatst had ik onze oude wasmachine ontleed. Het financieel interessante afval (koper, aluminium enz.) ging naar iemand die de boel legaal mag inzamelen en verkopen. Dat mag ik, als privé persoon niet doen. Ik mag alleen mijn eigen afval wegdoen. Eigenlijk was het weggeven een soort van donatie, want de persoon in kwestie heeft het financieel zwaar.
Ik gebruik vaak de pijpensnijder. Dat apparaatje zorgt voor een minimaal verlies aan materiaal. Een slijptol zet ik in voor ordinair ijzer, want dat verlies is financieel nihil. Dus ook met het scheiden van metalen moet je slim bezig zijn. Nu is het niet zo dat ik een soort ijzerwinkel in de schuur heb. Tenzij je onze fietsen daartoe rekent. Het is wel zo, dat ik metalen voorwerpen van straat meeneem. Laatst was het een aluminium steun, die ik uit de goot pikte. Langs deuren gaan of visitekaartjes in brievenbussen gooien is er niet bij. Ik sta immers niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zelf heb ik nooit iets naar de oud ijzer boer gebracht. Wel naar de vuilstort. Maar dat dus echt oud ijzer.