zaterdag 22 november 2014

Hoog sensitief persoon

Pas toen ik in therapie was, kreeg ik te horen dat ik een hoog sensitief persoon ben. Later is dat nog een keer vastgesteld. Pas toen viel bij mij nogal wat kwartjes. In mijn jeugd heb ik bepaalde strafsituaties als traumatisch ervaren. Voor sommige mensen was ik bij voorbaat bang. Ze kwamen mij nogal bedreigend over. Gedurende mijn loopbaan heb ik veel op basis van mijn gevoel gedaan. En met succes. Maar ook daar buiten liet ik me door mijn gevoel leiden.
Subtiele signalen in mijn omgeving maken dat ik me op mijn gemak voel of alert moet zijn. Ik weet op voorhand bij wie ik me op mijn gemak voel en wie ik beter kan mijden. De laatsten waren vaak mensen met dubbele agenda's. Stemmingen van anderen beïnvloeden ook mijn gedrag. Ik zoek graag de rust op. Van veel geluid(en), lichtflitsen, drukte krijg ik last van onrust, spanningen. Dus een disco is voor mij een haast dodelijke plek. Maar dat geldt ook voor een popconcert. Van binnen voel ik me rijk, maar ook nogal ingewikkeld. Misschien hoort dat bij elkaar. Muziek kan mij diep raken. Ik ben gewetensvol, wat ik soms als een last ervaar. De wereld is namelijk nogal agressief geworden en niet iedereen zit te wachten op de waarheid en/of rechtvaardigheid. Een rechter die iemand veroordeelt tot drie weken ramen zemen, omdat hij drie mensen doodgereden heeft waaronder een meisjes van twee, voelt bij mij als een groot onrecht aan.
Als ik voor iemand veel dingen tegelijk moet doen, kom ik in opstand. Ik ben nogal perfectionistisch, geen fouten willen maken, of zaken vergeten. Dat vergeten neemt alsmaar toe en daarmee mijn gevoel van ongemak. Ik weet het : een kwestie van accepteren.
Aan gewelddadige films, documentaires enz. heb ik een hekel. Als kind verafschuwde ik al westerns. Vaak weet/voel ik wat anderen nodig hebben voor wat betreft aandacht, zodat ze zich beter gaan voelen. Ik probeer situaties te vermijden waarvan ik op voorhand weet, dat ze mij problemen gaan opleveren. Het geheel heeft ertoe geleid, dat men mij stil en/of verlegen vindt, maar dat ben ik helemaal niet. Ik ben gewoon een HSP.
Wat ik nog niet kan rijmen met mijn HSP zijn is het feit dat ik geen vegetariër ben. Terwijl ik vaak te doen heb met de beesten. Zoals nu met het 'ruimen' van pluimvee.