dinsdag 4 november 2014

Een nieuwe Tomos

Mijn een jaar jongere broer Ruud kreeg van pa een Tomos. Geen 2e handsje, maar een gloednieuwe! Tja, dat wekte wat wrevel bij mijn oudere broer en mij. Joop had na de gekregen Sparta zelf een nieuwe Honda (C310) gekocht en ik had een gebruikte Magneet gekregen.
De Tomos was in die tijd een surrogaat Puch. Maar daar zat mijn broer niet mee. De Tomos had immers een frame dat niet krom trok zoals bij (opgevoerde) Puchs.
Op het gele bromfietsplaatje op het voorspatbord, had hij met zwarte letters 'Quasimodo' geschreven. De Tomos had een vrij grote koplamp, vergeleken met de Stokvis Skyrider en bredere spatborden. Eigenlijk was het een wat vreemde combinatie. Mijn broer zat op de LTS en daar bevond zich het Zündapp en Kreidler volk. Ik weet niet in hoeverre hij daar last van heeft gehad. Maar mijn broer deed wel vaker anders dan de rest. De Puchs waren erg populair bij de middelbare scholieren. Met groene parka en zeer lange sjaal, extra hoog stuur, pijploze uitlaatpotjes, voetschakeling en niet te vergeten de kikker-koplamp maakten ze de blits. Totdat de sjaal om het achterwiel sloeg, het te hoge stuur tijdens het remmen knakte of de politie een bon uitschreef vanwege de 'vernielde' uitlaat.
Ruud op de Magneet
Niet veel later zat mijn broer een keer achterop mijn 125 Benelli motorfiets. We reden over de Leidse singels, totdat we in een bocht pardeos rechtdoor reden! Ik kon op tijd remmen en bijsturen, zodat de stoeprand aan de andere kant van het asfalt werd gemist. Mijn broer gaf toe dat ie even bang werd en toen maar de andere kant op was gaan hangen.... We zijn in een sukkel gangetje weer naar huis gereden. Hij heeft daarna nooit meer achterop gezeten.