zaterdag 8 november 2014

Achter de feiten aan

Vaak moet ik wat glimlachen als ik over bepaalde maatregelen lees die de overheid treft. Laatst betrof het een uittreksel van het geboorteregister, dat buitenlanders moeten overleggen als ze hier bij voorbeeld een toeslag aanvragen.
Of het nu om een id kaart, paspoort, diploma of een uittreksel gaat, voor een paar centen wordt zo'n 'officieel' document kant en klaar voor de aanvrager gefabriceerd waar ie bij staat. Zo is in het verleden en wordt nog steeds kinderbijslag aangevraagd door buitenlanders? Gewoon even een 'officiƫle' verklaring laten maken bij iemand op de hoek van de straat in het eigen land in ruil voor een paar geiten.
Om het de boeven nog gemakkelijker te maken, heeft de minister nogmaals benadrukt, dat men hier slechts in bepaalde gevallen de identiteit dient aan te tonen.
Voor het huren van een woning is ons een kopie van de ID kaart gevraagd. Dat hadden we dus mogen weigeren.  We mogen hem wel laten zien. Dat geldt dus ook voor het huren van een voertuig enz. Alleen de overheid, banken en zorginstellingen zijn hiervan gevrijwaard. De uitspraak was bedoeld om ID fraude terug te dringen en te voorkomen. Maar ja, er zijn landen waar je probleemloos op verschillende namen / aliassen meerdere paspoorten voor jezelf kunt aanvragen.
In menig hotel wordt naar het paspoort gevraagd. Wat ze er vervolgens meedoen achter de balie is tegenwoordig geen vraag meer. Kijk maar naar het misbruik van de creditcard.
Natuurlijk kan je ook zelf een kopie maken en het BS nummer en pasfoto wissen. Maar daar gaan veel instanties niet mee akkoord. "We maken liever zelf een kopie", is hun (logische) reactie. Een kopie van een ID kaart of paspoort levert namelijk geld op. De onveiligheid van het internet maakt het zelfs risicovol een scan te maken van de ID kaart of het paspoort.