dinsdag 25 november 2014

Een nieuwe cv ketel


De Atag Perfect 2 cv ketel is vervangen door een nieuwe. De Atag was bijna 15 jaar oud en begon flink te puberen. Hij draaide soms als een kip zonder kop door, wat leidde tot verhitte hoofden. Hij ging ook steeds vaker in de fout, met alle gevolgen voor de sfeer in huis. Het display vertoonde steeds vaker een foutcode. Error 04 schijnt op het internet een beruchte foutcode te zijn bij deze ketel net als het doorhollen.
na 15 jaar op
De mannen kwamen tegen het middaguur aan. Toen ze boven bij de Atag waren, vroeg een van hen : "Meneer, weet u zeker dat deze ketel vervangen moet worden?" Ik dacht : "Ja hallo, wie heeft jullie hier naar toe gestuurd en met welke opdracht?" Maar ik vertelde hem over het bezoek van hun collega monteur, die gezien de leeftijd van de ketel en de problemen besloten heeft dat de ketel vervangen moest worden. "Aha, een serviceopdracht dus", concludeerde de ander.
Even later werd mij gevraagd, waar de ketel bijgevuld wordt. In de badkamer dus. Ik wachtte op de vraag of ik een pijpsnijder had, maar men vroeg een huishoudtrap. Ze hadden ook het water afgesloten. De wc had nog voorraad voor één spoeling. Maar gelukkig staan er bomen buiten. We hebben met z'n vieren de lunch gebruikt.Onder het eten werd gesproken over cv's (natuurlijk) en isolatie. Het schijnt vaak voor te komen dat mensen alle kranen van de radiatoren dichtdraaien. Daar kan de ketel niet tegen. De ketel heeft een open circuit nodig. Dus altijd minstens één radiatorkraan open laten staan, was het advies. Om die reden is het volgens hen ook niet goed om op alle radiatoren een thermostaatknop te plaatsen. Waarvan acte. Over de perikelen rond de niet betaalde reisuren van Feenstra hebben we het maar niet gehad. Tijdens de hele operatie stond de achterdeur wagenwijd open, omdat de heren in en uit liepen. Dus het werd in dit slecht geïsoleerde huis nogal frisjes.
Nu hangt er een Remeha ketel aan de muur. Zelf zou ik dat merk nooit kopen, maar een gegeven ketel mag ik niet in de pijp kijken. Inmiddels begint de temperatuur weer aangenaam te worden in huis.