zondag 30 november 2014

Anti-vuurwerkpil??

is de kust veilig?
Dit keer heb ik de nacht doorgebracht met een loopse teef. Voor alle duidelijkheid : ik ben alleen thuis met Fenna. Sonja is een nachtje logeren.
Onze hond Fenna heeft schrik voor vuurwerk en andere zaken die bepaald knalgeluid produceren. Als pup is ze een keer erg geschrokken van een vuurwerkbom, die vlak bij ons explodeerde. Gelukkig was ze aangelijnd, anders had ik haar nooit meer terug kunnen vinden.
Hier in de omgeving zijn veel boomgaarden. Daar gebruikt men apparaten om met knallen vogels weg te jagen. Fenna is nauwelijks vooruit te branden zodra ze zo'n knal hoort. Ook al komt het van ver.
Er zijn mensen die hun bange hond drogeren met bepaalde medicijnen. Het zijn vaak verdovingspillen, die vuurwerkstress zouden moeten tegengaan.
De Dierenbescherming waarschuwt tegen dit soort medicijnen. Ze verdoven de hond weliswaar, maar zijn gehoor blijft intact. Gevolg is dat de hond bij het horen van de knallen alsnog in de stress schiet vanwege het onmachtige gevoel.
Wij houden het bij rustig, normaal gedrag. Als Fenna schrikt, tillen we haar niet op, halen we haar ook niet aan (onder het mom van 'wat zielig') en schenken geen aandacht aan haar gedrag. Ze zal moeten ervaren dat het geluid niets betekent.