zondag 1 april 2018

Levensgevaarlijk!

Het weken in heet sodawater heeft mijn ontstoken vinger goed gedaan. Het recept van mijn vader klopt dus als een zwerende vinger.
Er zijn mensen die bij het horen van rijden op de bromfiets of motorfiets reageren met : "Levensgevaarlijk!" Ik moet daar telkens weer inwendig om glimlachen. Ze doen alsof zo'n gemotoriseerde tweewieler pardoes uit zichzelf ongelukken veroorzaakt. In het programma de slechtste chauffeur zie ik dat soort mensen terug. Ze reageren achter het stuur alsof de auto 'zomaar' wat doet.
Wie enigszins op de hoogte is van het rijden op een brom- of  motorfiets, weet beter. Het meest risicovolle en daarmee zwakste onderdeel van zo'n gemotoriseerde tweewieler vormt het onderdeel dat de verbinding tussen het zadel en het stuur is. Ook wel bekend als de berijder, bestuurder.
Daar kan veel mee mis zijn. Zoals het niet aantrekken van veilige kleding, zonder (vastgemaakte) helm rijden, het niet goed onderhouden van het voertuig, te weinig zelfdiscipline hebben, het niet controleren van het voertuig voor vertrek, geen aanvullende rijopleiding volgen, geen gewenningsperiode toepassen na langere tijd niet gereden te hebben, niet anticiperen, geen besef omtrent de eigen kwetsbaarheid, het voortborduren op de bromfietsmentaliteit en -rijtechniek enz.
Mensen die brom- en motorfiets rijden levensgevaarlijk vinden, hebben het in wezen over zichzelf. Zij kunnen zich beter niet door hun angsten laten leiden en gewoon maar op de fiets blijven rijden. Kortom, zoals voor veel situaties geldt ook hier : Wie zichzelf beheerst, beheerst het allemaal. Dus ook dat levensgevaarlijke bromfiets- en/of motorrijden.