woensdag 11 april 2018

Ook goedemorgen!

De Inspectie voor het Onderwijs is zowaar wakker geworden. Men heeft geconstateerd dat de kwaliteit van het onderwijs hard achteruit gaat. Al 20 jaar. Ook goede morgen dames en heren van de Inspectie! Volgens mij werd de neergang ingezet toen men besloot de Mammoetwet in te voeren. Dat is zo'n 50 jaar geleden. Iedereen moest immers een leuk diploma kunnen halen? Dus werd de lat flink naar beneden gehaald. Het eind is nog niet in zicht, want elke school wil scoren op het gebied van aantal succesvolle leerlingen. Vandaar dat deze opa geregeld aan leerlingen van een basisschool de vraag stelt : "En, is 1+1 nog steeds 2?"
Meneer Zuckerberg van Facebook (FB) is door de Amerikaanse Senaat ondervraagd. Zonder enige vraag gehoord te hebben, kon ik de uitkomst van de hoorzitting al voorspellen. Dat deed ik op basis van de "mugshots" van de leden van de commissie : stuk voor stuk oude(re) knarren! De meesten hadden zich niet goed voorbereid en lieten blijken erg weinig van sociale media af te weten. Met als hoogtepunt de vraag aan Zuckerberg : "Waar verdient u uw geld mee?"
Gezien de manier waarop vragen gesteld werden, was het voor Zuckerberg peanuts om simpele antwoorden te geven. Opvallend genoeg zijn er dan ook nog journalisten die beweren, dat Zuckerberg tijdens die voor hem comfortabele sessie "onder vuur lag". Het matige kennisniveau bleef dus niet beperkt tot die van de leden van de Senaatscommissie.
Er waren slechts twee leden die zinnige vragen hadden over met name privacy en de geruiksvoorwaarden. Gebleken is dat Facebook veel accounts kent die tot doel hebben zowel de Amerikaanse als Russische politiek te beïnvloeden. Men zou kunnen stellen, dat FB Rusland geholpen heeft bij de beïnvloeding van de verkiezingen. Maar het verhaal houdt opeens op. Waarom? Zuckerberg is geen Trump.
Ik ben benieuwd in hoeverre het Brits - Amerikaans bedrijf  Cambridge Analytica aangepakt gaat worden.
Iets anders (of niet?), de laatste tijd ontvang ik erg veel spam van Amerikaanse bedrijven.