vrijdag 6 april 2018

Voortborduren en bloemkolen

Een gammele schutting met deur uit het midden wordt vervangen. Het geheel is ooit opgebouwd met planken en is in de loop der tijd schots en scheef gaan hangen. De verflaag is ook flink gehavend. Het geheel oogt verpauperd. Dat vond de bewoner ook, dus zag ik palen en schuttingdelen voorbijkomen.
Inmiddels staat een nieuw schuttingdeel. Tussen de oude meuk in geplaatst. Een wat vreemd gezicht, maar ook een dito aanpak. Wat nu nog rest aan oude delen links en rechts van de nieuwe schutting zijn korter dan zo'n standaard tuinscherm. Kortom, het wordt weer een zootje, een nieuw zootje. Vaak een gevolg van voortborduren op een bestaande situatie.
In veel situaties heb ik als uitgangspunt genomen : met een schone lei beginnen. In dit geval dus alles tegen de vlakte en de boel geheel opnieuw ontwerpen en bouwen. Een in mijn ogen betere aanpak dan het 'bloemkolen', je weet wel : op een fundament van een vakantiehuisje staat na veel aanpassingen een hotel.
Zo kijk ik ook naar mogelijke oplossingen voor bijvoorbeeld de toenemende filedruk. Stel ik zou ons land opnieuw kunnen indelen? Dan zou er wat mij betreft geen dicht gebouwde, overvolle Randstad meer zijn. Vanmorgen hoorde ik een wat krampachtig verweer van een CDA politicus over het fileprobleem. Spreiding van activiteiten in ons land was volgens hem niet mogelijk, volgens hem. Als voorbeeld (ik moet het een drogreden) nam hij een multinational die van Den Haag naar het oosten van het land zou moeten verhuizen. Volgens meneer : "Onmogelijk, omdat al het personeel dan ook moet verhuizen. Want anders is er geen kennis meer...  " Tja, met zo'n star denkbeeld blijft er slechts één oplossing mogelijk : nog meer asfalteren. Men zou ook bedrijven kunnen stimuleren zich elders te gaan vestigen. Ook elders in ons land zijn hogescholen en universiteiten, dus kennis is er genoeg. Maar dan moet men wel de kwestie rigoureus durven aan te pakken.