vrijdag 27 april 2018

Een stille puber

Naar mijn idee hebben mijn ouders weinig gemerkt van mij als puber. Ik heb natuurlijk soms dingen gezegd en/of gedaan die puberaal (= brutaal) waren. Soms werd ik daarvoor gestraft. Mijn puberteit was niet zo van buitenaf herkenbaar. Afgezien van mijn pukkels. Maar gelukkig was er nog de tube Clearasil. Van mijn broer.
Ik raakte er later van doordrongen, dat mijn ouders mij kansen boden. Dus kon ik niet ondankbaar reageren. Dat was best lastig. Het verzet zat zodoende meer in mijn hoofd. Ik herinner me nog wel, dat ik in die periode veel dingen nogal zinloos vond. Ja, met name het onderwijs. Dat kwam, denk ik, omdat in mijn jeugd alles van boven kwam. Ik wist niet beter. Mij werden opdrachten gegeven, die ik enkel moest uitvoeren. Zonder tegenspraak en op een goede en snelle manier. Zo heb ik ook het onderwijs dat ik volgde ervaren; ik kreeg opdrachten van hoger hand in de vorm van school- en huiswerk en het enige wat ik moest doen was dat werk uitvoeren. Mij is pas veel later verteld, dat ik aan mijn eigen toekomst werkte. Ik dacht dat het een toekomst was die mij net zoals al die andere zaken opgelegd werd. Immers, de school adviseerde de ouders en ik moest thuis gedwee luisteren en doen wat er gezegd werd.
Doen wat er gezegd werd was soms ook lastig. Als het niet goed gegaan was, verweerde ik me soms met : "Ja maar ik dacht...." Maar ja, toen kreeg ik te horen dat ik niet moest denken. De ene keer moest ik niet denken maar doen en de andere keer werd mij gevraagd of ik soms mijn verstand had verloren. 'Waar een wil is, is een weg', zei mijn moeder soms. Dus zei ik soms : Mamma, ik wil.... " Maar dan zei ze : "Jij hebt niets te willen!"   Ik snapte die volwassenen helemaal niet meer. En men beweerde dan dat ik aan het puberen was, omdat ik na weer een vergeten vage opdracht Jahaa waagde te zeggen.
Om me heen zag ik andere pubers. Tieners die losgeslagen waren. Roken, alcohol drinken, spijbelen en aan de wiet of lsd. Het meeste kwam mijn puberteit tot uiting via de muziek. De pop-muziek. Zoals via muziek van The Rolling Stones, The Pretty Things, The Doors, Country Joe & the fish, Joan Baez, Bob Dylan enz. Dus in wezen had ik best een leuke, vooral muzikale puberteit.