vrijdag 20 april 2018

Een wespennest?

Gisteren zaten we buiten in de schaduw van de warmte te genieten. Toen we naar het dak keken, we kijken nu eenmaal vaak omhoog, zagen we een wesp onder een dakpan kruipen. Niet veel alter volgde er nog een. Het was ons afgelopen periode opgevallen, dat op zolder soms een wesp aan de binnenkant van het tuimelraam zat. Hij kon geen kant op, want het venster was gesloten en voor het raam bevindt zich een hor.
We hielden het gat in de gaten en ja hoor, het bleek een opening te zijn voor nog meer wespen. Om te controleren hoe groot het aantal wespen was, besloot Sonja met een spuitbus tegen muggen wat in dat gat te spuiten. Ik bedoel, die wespen kunnen toch niet lezen, dus misschien zouden ze net als muggen reageren. Sonja klapte het dakvenster open, terwijl ik beneden de actie leidde. Tja, iemand moet een beetje leiding geven aan zoiets. Met de ene hand spoot ze wat in het gat, terwijl ze met de andere het venster vasthield, klaar om het te sluiten.
Er kwamen direct zo'n tiental wespen uit het gat naast het venster vliegen. "Raam dicht!", riep ik. De wespen vlogen weg, maar kwamen na verloop van tijd terug. Ze meden het bespoten gat en zochten naar andere ingangen. Die vonden ze ook. Langs de rechterkant van het raam waren de dakpannen blijkbaar dusdanig gelegd, dat die beesten ook daar toegang hadden tot hun nest.
We hebben besloten de verhuurder in te schakelen om het nest aan te pakken. We willen zelf liever niet verder in de nesten geraken.
Een paar jaar geleden zijn twee nesten gevonden bij woningen tegenover ons huisje. Die zijn toen opgeruimd. Misschien is het volkje toen naar deze kant gevlucht?
'Vanmiddag kwam iemand de situatie bekijken. Volgens meneer is er geen sprake van een nest. Volgens hem waren het ook geen wespen, ook al leken ze daar wel op. Hij heeft de gaten bespoten. Blijkbaar had de spuitbus al effect gehad, want dit keer kwamen slechts een paar 'wespen' tevoorschijn. We kregen het advies de situatie de komende periode in de gaten te houden.