vrijdag 6 april 2018

De hele dag swipen


Men vraagt zich af in hoeverre het verantwoord is kleine kinderen urenlang achter een tablet of telefoon bezig te laten zijn. Ik denk dat je die kids net zo goed een fles sterke drank of een pakje sigaretten kunt geven. Ik bedoel het effect is hetzelfde. Die zaken wekken immers ook verslaving en apathie op. In die geestestoestand vragen kinderen minder aandacht. Als ik met name tieners zie roken en/of bier drinken, dan denk ik gelijk : "O, wat dom!" Ik heb de indruk dat ik er niet ver naast zit. De meesten volgen op een lager niveau onderwijs. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. Tja, kinderen achter een tablet of telefoon. In mijn beleving is het een kwestie van gemakzucht van de ouders. Met een telefoon of tablet zijn ze van hun zorgplicht af. Een zoethoudertje dus. Veel ouders zijn niet bij machte de verslaving te doorbreken of te voorkomen. Of beter : dat willen ze niet. Het geeft hen meer tijd om met andere (lees : eigen) dingen bezig te zijn. Zo'n tablet of telefoon is een verlengstuk van de crèche, school of buitenschoolse opvang geworden. Want kinderen moet, maar voor ze zorgen... Alsof het de grazers van de Oostvaardersplassen zijn.
Over roken gesproken, over twee jaar wordt het rokershol in de horeca verboden. Ik ben geen roker, zelfs anti. Maar de bemoeienis van de overheid gaat mij te ver. Als ik een café of restaurant open, bepaal ik als eigenaar wie ik als gasten wil ontvangen. Ik bepaal dan ook of ze mogen roken of niet. Baas in eigen huis.
Als ik in een gelegenheid de geur van nicotine ruik, loop ik door. Dan zoek ik een andere plek. Het roken door personeel buiten de zaak is ook vervelend. Ze staan vaak naast de deur, zodat de geur lekker naar binnen kan trekken. Peuken worden ook vaak op de grond gegooid. Dus dat is ook geen oplossing.
Als het zomer is, kunnen ze nergens heen want veel gasten zitten dan buiten. Misschien een plekje onder een afzuigkap?
Mensen die roken hebben wat mij betreft geen inspraak in het milieu. Met een sigaret in je mond protesteren voor een beter milieu staat wat raar. Helemaal wanneer je de lege doosjes en peuken overal maar neergooit. Neemt niet weg dat roken slecht is en blijft. Ik vind dat rokers een filter over hun gezicht moeten dragen. Een soort gasmasker waarmee ze overal mogen roken. Alleen wanneer het filter dagelijks vervangen wordt door een schoon á 20 euro.