dinsdag 17 april 2018

Geen islamofoob

Vanmiddag was ik in de wasstraat. Ik was net bezig met het opsnorren van wat losgeld voor de automaat, toen een mooie auto in de box naast mij kwam te staan. Er zat een echtpaar in, met meneer achter het stuur. Het duo stapte uit en toen zag ik dat het mensen waren met een andere culturele achtergrond dan ik en veel andere Nederlanders. Hoewel we niet bepaald een zonnige winter achter de rug hebben, was het stel behoorlijk gebruind. Mevrouw, getooid met fraai hoofddoekje liep naar meneer, die haar wat in de hand drukte. Terwijl hij zijn portemonnee in zijn kontzak stopte, keek hij om zich heen.
Mevrouw liep naar de wasautomaat, gooide er wat muntstukken in, selecteerde een wasprogramma en begon met de hogedrukspuit de mooie auto te besproeien. Meneer was inmiddels erbij gaan zitten. Met de armen over elkaar keek hij toen hoe mevrouw de auto waste.
De afgelopen weel is de bus met een laag Sahara-fijnstof bedekt. Dat wilde ik verwijderen. Gedurende de tijd dat ik met de bus bezig was, was mevrouw druk doende met de auto. Nog steeds onder toezicht van meneer, die, met de armen over elkaar, af en toe iets riep in een mij onbegrijpelijke taal. Op een gegeven moment zag ik meneer met een keurende, maar behoorlijk chagrijnige blik rond de auto lopen. Hij gaf op norse toon blijkbaar commentaar, want hij wees met een op en neer gaande wijsvinger naar bepaalde plekken op de carrosserie.  Mevrouw ging de aangewezen plekken direct te lijf met de wasborstel.
Terwijl ik zelf druk doende was met de bus, dacht ik over de buren na. Zou mevrouw straf hebben? Of heeft ze een weddenschap verloren? Of heeft ze de auto vies gemaakt? Vlak voordat ik klaar was met de bus stapten beiden weer in en verlieten ze de wasbox met een nog mooiere auto. Even wist ik niet wat ik ervan moest denken. Had meneer de bofkont het dik voor elkaar of verkeerde die arme mevrouw in een door ons lang geleden gepasseerde tijdsperiode, waarin vrouwen nog moesten doen wat hen door mannen werd opgedragen? Ik houd het er maar op, dat meneer een bofkont is. Ik wil immers niet als een islamofoob overkomen.