dinsdag 24 april 2018

Op zoek naar

rupsje kit langs witte lijnen gelegd
Tja, naar wat? Sinds de aanschaf van de camper ligt er na een regenbui wat water op het motordeksel. Niet veel, maar wel genoeg druppels om telkens mijn wenkbrauwen te doen fronsen. Een week of wat geleden heb ik het schutbord onder de voorruit verwijderd, om op zoek te gaan naar een mogelijke lekkage. Ik heb toen niet echt iets gezien, wat de lekkage kon veroorzaken. Ik heb toen wel wat extra afgedicht onder het schutbord. Maar vanmorgen lagen er toch weer druppels op de motor.
Ik heb het schutbord nogmaals gedemonteerd en de situatie bekeken. Omdat het regenwater is, heb ik met name naar de afvoer van dat hemelnat gekeken. Bij de beide scharnieren, links en rechts, van de motorkap zag ik dat het regenwater via de montagestrip van het schutbord (loopt horizontaal evenwijdig aan de voorruit)  naar binnen zou kunnen komen. Ik heb daar maar een rupsje kit gelegd als kering.
Toen ik de boel weer gemonteerd had, met het gevoel het waterprobleem niet definitief te hebben opgelost, besloot ik de asjes van de ruitenwissers wat met wd40 in te spuiten. Dat deed ik van bovenaf. Wat denk je? Na een keer spuiten zag ik direct druppels eronder verschijnen. Druppels, die..... op het blok vielen! Aha, het regenwater komt gewoon via de openingen van de assen van ruitenwissers! Ik heb ook rond die beide gaten maar een rupsje kit gelegd, zodat het regenwater om de openingen heen geleid wordt. Zo, en nu maar hopen dat het 'probleem' (eerder een ergernisjes) opgelost is. Al weet je dat nooit met water. In het ergste geval monteer ik een regengoot onder de motorkap. Haha! Tja, met een lekkage weet je het maar nooit.
Ik heb een keer een paar dakramen vervangen voor een buurtgenoot. De oude eruit gehaald en gewoon exact dezelfde, maar dan nieuwe weer gemonteerd. Het scheelde meneer toen ruim 150 gulden aan arbeidsloon. Zonder aftrek van 2 kopjes koffie. Na een paar weken staat ie boos aan onze deur, want de boel lekte op zolder. Bij een van de ramen, die halverwege midden op het dak zaten. Het leek mij onmogelijk, maar niets is onmogelijk. Terwijl ik de situatie onderzocht, bleef meneer maar zeuren. Tot vervelens toe. Hij zei dat ik een prutser was en hem en zijn gezin in de problemen had gebracht.
Na lang zoeken vond ik de oorzaak. Bij de schoorsteen(!) was een dakpan van onder de loodslab naar beneden gezakt. Het regenwater liep via de loodslab onder de dakpannen door. Via een lange horizontale panlat liep het water naar het eerste dakraam. Daar hield de panlat op en liep het water langs de lijst van het dakvenster naar binnen. Ik heb die dakpan ondanks meneer zijn gezeur toch maar even weer op zijn plaats geduwd. Het was mijn laatste klusje voor hem.