zaterdag 7 april 2018

Politieke gevangenen

Spanje, helaas ook een EU land, hanteert een ondemocratisch middel om mensen die gebruikmaken van de democratie de mond te snoeren. Het land zet ze, net als Turkije, in de gevangenis. Ik noem de acties van Catalonië eerder burgerlijke ongehoorzaamheid of een protest dan staatsondermijnend. De later gehouden verkiezingen leverden hetzelfde resultaat op.
Om die reden vind ik het frappant dat Duitsland Puigdemont heeft gearresteerd. Hoewel, Duitsland wil heel graag het voortouw blijven nemen in de EU. Binnen dat kader past een afscheidingspolitiek niet. Om die reden zwijgt men in Brussel ook in alle talen. Ook ons land. Terwijl ons land zo heftig begaan lijkt met het fenomeen democratie. Lijkt, want we laten ons daartoe aanzetten door de VS.
Binnen de EU is een aantal zaken onbespreekbaar. Onder meer de vraag in hoeverre het wenselijk is de islam wel of geen ruimte te geven in onze westelijke cultuur. Er is veel geld in Griekenland gepompt onder het mom van 'als de Grieken uit de EU stappen, voltrekt zich een ramp'. Laat het nou niet de geld verkwistende druiventrappers, maar de Engelsen zijn. En waar is die enorme catastrofe? De vraag aan de EU en nationale leiders om verantwoording af te leggen omtrent deze leugens, mag niet gesteld worden.
De situatie rond Puigdemont en de manier waarop omgegaan wordt met de kwestie Skripal geven aan, dat de democratie tanende is. Gelukkig is er het nodige aan verzet. Maar of dat voldoende zal zijn?