zondag 15 april 2018

Interessante onderdelen

chaos
Na een week binnenshuis ben ik gisteren maar weer eens de loods ingedoken. Er lag nog wat sloopmateriaal en een oude ketel, die gedemonteerd moesten worden. Tijdens het demonteren van ketels en/of boilers kom ik af en toe interessante onderdelen tegen. Veel rvs materiaal waaronder bouten en moeren, maar ook elektronica. Van dat laatste kwam ik gisteren een multi-schakelaar (foto) tegen en een strip met verdeelmogelijkheden. Al dat 'interessante spul' bewaar ik in aparte bakjes, want je weet maar nooit.
Hoewel ik al aardig wat van metaalsoorten af weet, kom ik ook nog onderdelen tegen waarvan ik niet direct kan bepalen of het aluminium, messing, koper of een of andere legering is. Dat heeft te maken met het feit dat het onderdeel opgebouwd is met een mix van metalen, die niet gemakkelijk gescheiden kunnen worden. De vraag is dan of het bijvoorbeeld vuil aluminium is of vuil ijzer. Dat scheelt nogal in de opbrengst. Gelukkig is men bij het inzamelbedrijf vaak zo aardig om ons weg wijs te maken. Al hangt het wel van het personeel af. De een is behulpzaam, de ander houdt zijn mond en verwerkt het prijstechnisch in ons nadeel (natuurlijk).
klus geklaard
Tijdens mijn demontage werkzaamheden is het in mijn werkhoek een chaos. Soms blijkt er toch weer ergens wat water in te zitten, dat dan over de vloer stroomt. Ik heb wel altijd een emmer bij de hand voor het geval dat, maar vaak blijft achtergebleven water in zo'n (deel)systeem hangen vanwege de aanwezigheid van luchtbellen. Dus een dweil is ook nodig. Na de sloopklus wordt de werkplek weer keurig opgeruimd.
Die multi-schakelaar had ik natuurlijk kunnen inzetten, toen ik de bedrading bij de accu ging aanpakken. Ik zou dan drie aangesloten apparaten apart in- en uit kunnen schakelen. Ik zou hem mooi op het deksel van dat lasdoosje kunnen monteren. Weer een klusje erbij.