zaterdag 7 april 2018

Overheid kent geen zorgplicht

Iedereen die dieren erop na houdt is verplicht goed voor de beesten te zorgen. Dat zegt een wet. Tenzij het de overheid betreft met hun Oostvaardersplassen. Dan is er geen zorgplicht, want het ministerie heeft bepaald, dat hier sprake is van een natuurgebied. Onzin, maar wel een manier om je als verantwoordelijke te kunnen onttrekken aan de zorgplicht. In meer gevallen maakt de overheid (ook de lokale) van zichzelf een uitzondering. Iets wat mij betreft zwaar riekt naar (machts)misbruik, fraude, negeren van wetten enz. Gedrag van witte boordencriminelen dus.
Het afgelopen seizoen is meer dan de helft van de grazers in de OVP omgekomen of afgemaakt. Schaamteloos, maar natuurlijk wordt hier door de verantwoordelijken luchtig overgedaan, in de hoop dat het dom klootjesvolk hen daarin volgt.
Maar o wee als een veehouder zich niet aan de regels houdt. Maar goed, het zijn politici van een eng soort. Waren ze maar volksvertegenwoordigers gebleven.
Staatsbosbeheer dient ontzien te worden wanneer het gaat om protesten tegen de dierenmishandeling in de OVP, vindt de minister. Laat ik duidelijk zijn : Staatsbosbeheer is medeverantwoordelijk. Ik heb nog geen boswachter horen protesteren tegen het beleid van het ministerie. Staatsbosbeheer hanteert een houding die in de 2e wereldoorlog als 'Befehl ist Befehl' werd aangeduid. Ik heb zelf twee keer een werkgever gehad, die meende de wet te moeten overtreden. Maar daar werkte Wimmie dus niet aan mee. Of hebben boswachters geen moreel kompas? Als ik aan die illegale praktijken had meegewerkt, zou ik, na ontdekking ervan, ook gestraft zijn. Dan wisten de directies daar opeens niets vanaf.