woensdag 6 maart 2024

Verlichting

Vanmiddag heb ik de fiets van een van de dames van de Knutselclub onder handen genomen. Ik hoorde eerder dat ze vaak worstelde met de verlichting. En dan met name het tegen de band drukken van de dynamo. Voor sommige dynamo's moet je daar sterk in de vingers voor zijn voor andere een speciale beweging maken om hem 'los' te krijgen. Zo'n dynamo tegen de band levert ook meer rijweerstand op. Ik heb zowel de dynamo als de koplamp verwijderd. Ik heb ze vervangen door een koplamp met batterijen. Ze hoeft nu alleen maar op de Aan/Uit knop te drukken. Iets wat overigens zeer licht gaat.
Het achterlicht was er een op batterijtjes. Dat licht deed het ook niet. De batterijen bleken op te zijn. Eén had groene aanslag op de pool veroorzaakt. Dus dat licht heb ik ook maar vervangen. Weer door een op batterijen.
Ik vond de fiets nogal zwaar trappen. Maar de beide wielen draaiden erg soepel. Ik heb de ketting gecontroleerd en gesmeerd. De fietspomp op het frame zat klem. Die was in geen jaren gebruikt, hoorde ik later. Omdat dat ding op z'n kop in de houder zit, blijft regenwater in het handvat staan. Een kleine omissie bij het ontwerpen van de fiets. Toen ik de pomp gelost had kreeg ik dat vieze bruine water over mijn handen. De pomp deed het nog wel. Ik heb hem schoongemaakt en op z'n plek teruggeplaatst.
Op het frame was ook  een voorziening gemonteerd om een beugel voor een hond aan te bevestigen (foto rechts). Omdat de hond geen zin meer heeft om naast de fiets te rennen, mocht de bevestigingsbeugel eraf. Voor de rest hier en daar wat olie en een doek erover. De eigenaresse was blij met deze verrassing. De nieuwe verlichting vindt ze een hele verlichting. Mijn werk heeft geleid tot een aanbod van een andere deelneemster van 2 fietsen die ik kan krijgen.