zondag 31 maart 2024

Russen op de weg

Zo had men het programma ook kunnen noemen. Maar het heet Idioten op de weg. Het gaat over verkeersongevallen. Voornamelijk beelden uit Rusland, waar het gebruik van een dashcam volgens mij vanuit het verzekeringswezen verplicht is. Wat wordt daar toch schrikbarend slecht gereden, gefietst en gelopen!
Er wordt nauwelijks geanticipeerd op komende verkeerssituaties. Wat zeg ik? Men remt vaak niet eens af. Kruisingen (ook waarbij een voorrangsweg genaderd wordt), worden met hoge snelheid genomen. Onvoorstelbaar. Dat geldt ook voor zebrapaden, waar de een stopt en de ander met een hoge snelheid de stilstaande auto inhaalt. Inhalen over doorgetrokken strepen in onoverzichtelijke bochten is ook gewoon. Motorfietsrijders zijn ook vaak erg dom bezig. Onvoldoende afstand houden, met een veel te hoge snelheid rijden en (net als bij de automobilisten) nauwelijks in de spiegels of om je heen kijken. Hoppa, gewoon afslaan.
In zo'n land waar men nog de ouderwetse winters kent, zou je denken dat ze daar professionele sneeuwrijders zijn. Maar dat is niet het geval. Met hoge snelheden wordt daar door sneeuw(randen) gereden. Met alle gevolgen van dien.
Volgens mij kent men daar ook geen APK, afgaande op de vele onderdelen (vooral wielen) die tijdens het rijden losraken en ongelukken veroorzaken. Ik vraag me af, hoeveel liter wodka daar een rijbewijs kost. Gezien de manier van verplaatsen en de zeer hoge risico's begrijp ik best, dat je voordat je de weg opgaat eerst aan de fles gaat. Om wat moed te verzamelen.
In dat soort verkeer waag ik me liever ook niet op de weg.