dinsdag 26 maart 2024

Tevreden

Vandaag heb ik de klusjes voor een buurtbewoonster afgerond. Gisteren heb ik de vensterbank opgeleverd. Daarna restte de afwerking van een hoek van twee muren. Vanmorgen heb ik de boel nogmaals opgemeten. Voor alle zekerheid, want ik moest een kwartrond hoekprofiel kopen van max. 13 mm. en 2,60 meter lang. Onderweg naar de bouwmarkt heb ik gelijk maar die handige schuurschijf opgehaald. Dat ding is in toerental verstelbaar, zodat ie niet als een malle tekeer gaat. Dat wilde ik per se niet, want ik moest een opstaand randje stuc verwijderen. Zo'n laag toerental voorkomt, dat het stof overal naar toe geslingerd wordt. De schuurmachine heb ik trouwens ook nodig om onze trap te schuren.
Toen ik daar arriveerde, zag ik haar zwarte kater op de vensterbank zitten. Daar had meneer een goed uitzicht over de straat. Dankzij de vensterbank. Ik heb het opstaande randje stuc mooi kunnen verwijderen. Pas toen ik het hoekprofiel erop zette om het te passen, zag ik dat aan de onderkant van de muur de gipsplaat wat bol was. Ik kon die oneffenheid niet corrigeren met schuren. Dan zou er relatief veel, 0,5 cm, af moeten. Daar waagde ik me niet aan. De bewoonster vond het geen probleem. Dus was er voor mij ook geen probleem.
Nadat ik het hoekprofiel en het kwart rond provisorisch had geplaatst, vroeg ik mevrouw of ze met zo'n oplossing tevreden zou zijn. Dat was ze. Al gaf ze wel aan, dat ze na al die maanden van wachten blij was dat de hoek eindelijk afgewerkt wordt.
Als eerste heb ik het zelfklevend kunststof hoekprofiel van 4 cm x 260 cm geplaatst. Om te voorkomen dat het later toch los zou raken, heb ik het met een paar spijkertjes vastgezet. Dusdanig, dat de koppen achter het houten kwart rond uit het zicht verdwenen. In eerste instantie wilde ik het kwart rond lijmen. Maar omdat het houtwerk eronder niet echt vlak was, heb ik het met spijkertjes vastgezet. Vooraf had ik de gaatjes geboord, om het splijten van het kwart rond te voorkomen. De spijkertjes hebben een donkere kop (zoals ik die vroeger had 😁), dus die zie je niet meer als de boel in donker grijs gelakt wordt. Mevrouw was zo tevreden, dat ze zelf de kwast ter hand wilde nemen om het geheel op de juiste kleur te krijgen. Het geschuurde randje stuc gaat ze ook doen. Van beide kleuren had ze nog een blikje staan.
Daarna heb ik een stukje pvc dat uit het plafond stak afgezaagd. Daar eindigde een binnenmuur. Het stukje plafond is nu klaar voor de stukadoor. Toen ik de boel opruimde en aanveegde, stonden de blikken en het schildersgereedschap al klaar. Mevrouw wilde er blijkbaar geen gras over laten groeien. Ze zou in ruil voor de klussen mij twee fietsen meegeven. Toen we bij het schuurtje in haar tuin waren aangekomen, kregen we de deur niet open! Ik zag aan het kozijnhout, dat met name de dorpel aan vervanging toe was. Mevrouw zei : "Als het een paar dagen droog is, dan gaat ie wel open. Dan wacht er een volgende klus."