donderdag 21 maart 2024

Vensterbank plaatsen -2-

Vanmiddag ben ik met het klusje begonnen. Iemand heeft de oude vensterbank die uit tegeltjes bestond op tamelijk grove wijze verwijderd. Waarom weet niemand. Hij had de nieuwe er zo op kunnen plakken. Nu was de bovenkant van de muur zwaar beschadigd. Er waren stuken uit de muur geslagen en op andere plaatsen staken stukken cement van de voegen omhoog. Op het kozijn zat een dikke rand kit.
Als eerste heb ik de bewoonster mijn plan van aanpak uitgelegd. Dan weet ze niet alleen wat ik ga doen, maar ook wat haar te wachten staat.
Mijn plan is om eerste de vensterbank voor te bereiden voor stap 2, het egaliseren. Als ik de mortel aangebracht heb, moet ie drogen. Daarna controleer ik het oppervlak nog een keer. Misschien valt er nog wat te corrigeren en moeten de correcties ook eerst drogen. Daarna kan ik de hardstenen vensterbank, die al op maat is, gaan plaatsen. De speciale kit heeft ze al in huis.
Afhankelijk van het resultaat komt er nog een afwerklatje (kwartrond) boven de vensterbank op het kozijn. Ik zag dat het behang pas geverfd was, dus moest ik voorzichtig zijn. Aan de bovenkant was namelijk ook wat van de stuclaag weggeslagen. Vanwege die situatie kon ik niet tot aan de rand werken met de mortel. De morel zou dan achter het behang weglopen. Die rand herstel ik nadat de vensterbank geplaatst is.
Toen ik zo bezig was, kwam een van haar katten mij gezelschap houden. Hij sprong op de vensterbank en keek eerst geïnteresseerd toe. Toen ik dat beest vroeg : "Gaat het goed, Felix?" begon die mij kopjes te geven. "Ja dus", concludeerde ik maar. Uiteindelijk moest ik de zwarte dakhaas wegsturen, want ik ging met de mortel aan de slag. Dat ' alles in 1' spul heb ik wat dun aangemaakt, zodat het in de oneffenheden van het hak- en breekwerk in de ondergrond kon wegvloeien. Voor een tweede laag heb ik wat dikkere mortel aangemaakt.
Het staat nu te drogen. Misschien ga ik er morgenmiddag mee verder. 's Morgens is de Koffietafel en er zijn vrijwilligers ziek,
Tijdens het klusje werd mij gevraagd om advies voor de afwerking van een hoek van twee wanden. Uiteraard met de vraag of ik dat ook voor haar wilde doen. Prima, maar eerst de vensterbank.