dinsdag 19 maart 2024

Tegenvaller

De ceo van het Amerikaans bedrijf Hertz heeft ontslag genomen. Stephen Scherr had een paar jaar geleden een strategische keus gemaakt, door elektrische auto's te gaan verhuren. Helaas bleken de operationele kosten van de e-cars vele malen hoger te zijn dan die op fossiele brandstoffen. Gevolg is, dat het bedrijf een enorm verlies gleden heeft.
Zo geleidelijk aan komt er steeds meer kritiek los op de elektrische auto. Afgelopen jaar is nota bene een hybride Toyota Prius gekozen tot schoonste auto van het jaar.
De ommekeer naar elektrisch heeft veel autofabrikanten doen besluiten om te streven naar nog schonere diesel en benzine motoren. En met succes. De oliesjeiks moesten lachen toen de klimaatdeskundigen spraken over het uit faseren van fossiele brandstoffen. Zouden zij soms gelijk krijgen?
Over de nadelen van de e-cars wordt relatief weinig gesproken. Wat dat betreft lijkt het op een corona-vaccin : wat niet weet, wat niet deert. Hoewel....
Zelf moet ik glimlachen als ik zo'n reclame-uiting zie, waarin gesteld wordt, dat je na 5 minuten laden weer 100 km kunt rijden. Vraag niet hoe, want volgens mij kijkt men dan constant met samengeknepen billen naar het instrumentenpaneel. 😂
Inmiddels wordt het alsmaar duidelijker : e-cars zijn duur, dalen sterk in waarde (in 6 jaar afgeschreven) en ze vervuilen nog meer dan gewone autos.
Volgens Bill Gates vervuilen koeien meer dan auto's op fossiele brandstof. Gates moet eens in een afgesloten garage met een auto met draaiende motor gaan slapen. Dan ga ik ook in een garage slapen met een koe. Eens kijken wat Bill de volgende ochtend te melden heeft.