vrijdag 22 maart 2024

Leiderdorp rond 1860


Het is alweer heel lang geleden, dat ik deze fraaie reproductie kocht. Ik kwam hem in de boekhandel van Liethorps Boekhuys aan de Hoogmadeseweg in mijn geboortedorp tegen. Ik heb hem toen gekocht. Op dat moment stond een mij bekend iemand achter de balie. Hannie dacht dat ik Joop was, omdat ze bij hem in de klas gezeten heeft. Maar ja, het was toen al weer zo'n 40 jaar geleden. Zelf heb ik bij haar broer Klaas in de klas gezeten. Vanaf de lagere school tot het eindexamen van de Mulo (Ulo - Van Geerstraat) in 1965. Maar dit even terzijde.
De reproductie komt van 't Prentarium in de Kloksteeg te Leiden. Het is een steendruk (wat een werk!) gemaakt door meneer P.W.M. Trap. Op de lijst staat ook G.J. Bos naar de natuur. Meneer Bos heeft de afbeelding getekend en meneer Trap heeft er een litho van gemaakt. Knap werk hoor.
Voor mij is het een stukje nostalgie. Met nam de linkerkant met de Hervormde kerk zoals ik hem gekend en bezocht heb, voordat de toren in de jaren 60 gesloopt werd. De afbeelding dateert uit midden 1800. Daarom herken ik de brug niet. 😉