zondag 24 maart 2024

Moordenaars op de weg

Gisteren zijn we via de dijk naar Enkhuizen naar het noorden gereden. Af en toe nemen we de route via Sneek en de Afsluitdijk. Voor de afwisseling. Het was somber weer met regenbuien.
Op de dijk moest Soja flink in de remmen, omdat twee idioten het nodig vonden om een vrachtwagen in te halen, terwijl wij als tegenliggers eraan kwamen! Achter ons volgden meer auto's. Gezien de maximum toegestane snelheid van 100 km / uur, was inhalen op dat moment onverantwoord. De eerste inhalende auto werd direct gevolgd door een tweede. Door krachtig afremmen kreeg de tegenliggers op onze rijbaan de gelegenheid weer in te voegen.
Die wijk is berucht vanwege de vele frontale aanrijdingen. Er wordt roekeloos ingehaald met alle gevolgen van dien. Ook doorgetrokken witte strepen worden daarbij genegeerd. Velen rijden ook zonder verlichting. Dat was gisteren met het sombere weer en regen ook het geval.
Zelf vinden we het veiliger, wanneer er andere auto's voor ons rijden. Doe moeten dan maar zo'n frontale klap opvangen. Dat was gisteren niet het geval. Dus zijn we als eerste het haasje als er zo'n potentiële moordenaar ons tegemoet racet. Velen overschrijden de maximum toegestane snelheid en halen voortdurend anderen in.
Halverwege kwam een oranje busje achter ons te rijden. Dat reed al een tijdje vrij dicht op onze volger en had ook ingehaald. Op een veilige manier. Er zaten drie jolige buitenlanders in. Geregeld was het bumperkleven, maar inhalen als het mogelijk was deed de bestuurder niet. Dan hield ie telkens weer tientallen meters afstand. We hebben beiden slechte ervaringen opgedaan met dat soort gedrag. Sonja is een keer van achteren aangereden en zelf is mij dat drie keer overkomen. Een keer in een auto en twee keer op de motorfiets. Sindsdien heb ik een hekel aan bumperklevers. Onder het rijden houd ik minstens 2 seconden afstand. Ik meet die aan de hand van hectometerpaaltjes of andere objecten langs de weg. En anders met behulp van de strepen op het wegdek. Het is een gewoonte van mij geworden. Op de terugweg verliep de reis zonder gevaarlijke situaties. Het was droog en de zon scheen.