maandag 25 maart 2024

Vensterbank plaatsen -3-

Vanmiddag hebben Sonja en ik de venterbank geplaatst. Ik moest daarvoor wel eerst links en rechts op de muur wat ruimte maken, want de hardstenen plaat was niet op maat. Bij de hoeken van de binnenmuur stuitte ik op een metalen hoekprofiel onder de stuclaag. Gelukkig had ik vanmorgen de multitool opgehaald. Dankzij dat apparaat kon ik het metaal doorzagen en verwijderen.
Daarna paste de ventsterbank op de stenen ondergrond en zo goed als tegen het kozijn. Zowel in de lengte als in de breedte lag het stenen geval waterpas! Een wonder. Dus ging de vensterbank er weer vanaf en ben ik begonnen met het aanbrengen van de speciale lijmkit.
Na dat klusje hebben we de vensterbank weer opgetild en op zijn plaats gekregen, deels door neer te leggen deels door naar het kozijn te schuiven. Bij controle bleek dat de vensterbank nog steeds in beide richtingen waterpas lag! Ter afwerking (voorlopig) heb ik de naad bij het kozijn met grijze kit gedicht.
De komende dagen moet de boel drogen en uitharden. In de tussentijd kan ik me bezig houden met het hoekprofiel. Ik heb het profiel tegen/ op de hoek gezet om het effect te kunnen zien. Er vielen mij 2 zaken op. Ten eerste de stuclaag, waarvan de hoek op het eind wat geschuurd moet worden. Dan ontstaat van boven tot aan de vloer een wat afgeronde stuclaag. Die zal mooier aansluiten op het profiel. Aan de andere kant moet een kwartrond profiel komen van 1,5 á 2 cm om die kant mooi te laten ogen.
Maar dat een volgende keer. Vooralsnog zijn de bewoonster en wij tevreden. De vensterbank was al sinds september vorig jaar in huis. Wegens het niet nakomen van beloftes van een familielid heeft ie al die tijd in de keuken gelegen.