vrijdag 22 maart 2024

Grote vervuilers en verspillers

Niet alleen de burger moet zuiniger en/of bewuster omgaan met het milieu en het drinkwater. Er wordt te weinig aandacht besteed aan de industrie en andere bedrijven. De laatste tijd komt er wat meer aandacht voor bijvoorbeeld de vervuiling van Chemours, Schiphol en Tata Steel. Maar de manier waarop dit gaat, vertoont allerlei vormen van aarzeling ter bescherming van die industrie. Die gaat zelfs gepaard met gemanipuleerde onderzoeksrapporten van officiële overheidsinstanties.
Er komt nu ook wat aandacht voor de industrie en andere die drinkwater verbruiken. Dat betreft niet alleen de papierindustrie, maar ook de datacentrales die gekoeld worden met drinkwater. Hoewel het CBS cijfers produceert van een matig verbruik, blijken deze cijfers in werkelijkheid gemiddeld 3x hoger te zijn. Wie belazerd wie? Het CBS om datacentra vrije doorgang te verlenen of de eigenaren (Google, Microsoft enz.) om de overheden en ons te manipuleren?
Laat die bedrijven voor hun eigen watervoorziening zorgen door bijvoorbeeld (gereinigd) regenwater te gebruiken. In de Wieringermeer, waar twee datacentra staan, is het drinkwaterverbruik per jaar ruim 80 miljoen liter! Intussen heft de overheid en de drinkwaterbedrijven het vingertje op naar de burger.
Saillant detail : datacentra vormen A-targets voor een vijand. Wat dat betreft is het niet veilig wonen in de Wieringermeer en Eemshaven, waar de grootste en meest kritische voor communicatie staan. In totaal kent Nederland een kleine 300 centra. Ook het enorm verbruik aan energie van deze centra maakt deel uit van ons energieprobleem.