Of is het de sushi of smartphone generatie? Hoe dan ook, onderzoek heeft uitgewezen, dat ruim de helft van hen de pensioenleeftijd niet zal bereiken. "Omdat ze eerder opgebrand zijn", aldus de toelichting. Er zal een groot beroep gedaan worden op de uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid.
Ik herinner me nog de patatgeneratie. Toen was al sprake van erosie in de mentaliteit. Een direct gevolg van de maatschappelijke verandering, waarin kinderen (geboren in de jaren 70-80) hun eigen keuzes mochten maken. Wie goed oplet ziet dat dit hardnekkige maatschappelijk virus zich permanent gevestigd heeft in de westerse maatschappij. Behalve in het leger. Maar daar is dan ook geen animo meer voor. Ik noem het maar het vraagvirus.
Dat slaat al op zeer jonge leeftijd toe. Aan een kind dat nog niet eens fatsoenlijk kan lopen en/of praten worden al vragen gesteld zoals : "Zal mamma je verschonen?", "Heb je al trek?", "Moet je niet naar bed?" of "Wat wil je eten?" en meer van die onzinnige vragen.
Zelfs handhavers doen dat. "Mag ik uw rijbewijs zien?", "Wilt u even uitstappen?", "Blijft u even staan?" en dat wordt dan vijf of zes keer herhaald. Maar ja, "Neen heb je en ja kan je krijgen". Dus wordt het "nee!" en worden collega's opgeroepen. Er is een uitzondering. Wie tegen de regeringspolitiek protesteert, wordt in elkaar geslagen. Maar dat is dan weer een negatief gevolg van al dat gevraag. Het leidt tot frustraties bij handhavers. De opgelopen frustraties kunnen de handhavers dan even botvieren op vreedzame demonstranten. Met toestemming van hun bazen in Den Haag. Om de arbeidsongeschiktheid van handhavers uit te stellen.
De pizza generatie mag dan tot de Google soort gerekend worden, maar veel kennis en kunde ontbreken. Dat soort vragen boeit hen niet. Hun sociale vaardigheden beperken zich tot digitale interactie met de medemens. Zonder techniek, zijn zij gedoemd tot arbeidsongeschiktheid.