woensdag 13 maart 2024

Dromen

Het was midden jaren 60. In de tijd rond het eindexamen van de Mulo opleiding. Ik was 16 jaar jong. In die tijd reed ik geregeld met een vriendin van en naar school. Ze woonde wat verderop in het Zijlkwartier. We hadden samen veel lol. Tijdens zo'n fietstochtje vroeg ze wat ik na het eindexamen zou gaan doen. Ik antwoordde (oprecht), dat weet ik niet. Zij zei toen, dat ze ging werken om te kunnen sparen. Dan zou ze als ze 20 was gaan trouwen en veel kinderen krijgen. Ik merkte dat ze op een reactie van mijn kant wachtte. Ik liet het bij de opmerking, dat zij wel wist wat ze wilde en ik niet. Later realiseerde ik me, dat ze volwassener was dan ik. Zij leek plots 5 jaar ouder dan ik. Of werd ik van schrik 5 jaar jonger? Er waren meer jonge stellen van mijn leeftijd, die ik kende. Toch dacht ik wat geschrokken : "Waar heeft ze het over?" De verwarring was van korte duur.
Eenmaal thuis dacht ik : "En mijn motorfiets dan?" In die tijd droomde ik al van een motorrijbewijs en een motorfiets. Aan Huisje, boompje, beestje dacht ik toen op en heel andere manier.  Gewoon lekker thuis zijn in een geborgen omgeving, bomen die ik moest ontwijken als ik op een motorfiets zou rijden en de beestjes die ik tijdens de ritten in mijn gezicht zou krijgen. In die tijd was een helm nog niet verplicht en waren er enkel open helmen, jethelmen. Maar trouwen??
Ik heb niet haar droom, maar die van mijzelf gevolgd. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik ben op school gebleven, omdat ik verder niet wist wat te doen. Ben naar het lyceum gegaan en heb later mijn toch eerste motorfiets gekocht. Ik ben al die tijd thuis gebleven, heb geen bomen geraakt, maar die beestjes wel mijn gezicht. Mijn tien jaar latere droom van een lieve vrouw en kinderen is ook uitgekomen. 
De droom van de tiener uit het Zijlkwartier is ook uitgekomen. Dat weet ik, omdat zij met de buurjongen van mijn oma en opa trouwde. Daar kwam ik haar vele jaren later een paar keer tegen. Ze kregen samen 5 kinderen. Wij hebben het aantal op drie gehouden.