zondag 31 maart 2024

In het kielzog

Bij nota bene een computerbedrijf kreeg ik te maken met een IT manager, die nauwelijks enige affiniteit met de functie had. Hij was daar geparkeerd, na bij de Sales afgeserveerd te zijn. De directie heeft hem toen hoofd IT gemaakt, en ik citeer, “omdat daar toch niets belangrijks gebeurde”. Ik heb het dan over eind jaren 80.
Ik was daar vanwege een opdracht, die tot mislukken gedoemd was. Ook weer een uitspraak van dezelfde directie. Immers, in andere landen was de invoering van een standaard oplossing ook mislukt. En dan kon men beter een extern iemand de schuld geven.
Toen ik het project voorbereidde bood ik de betreffende IT manager aan mijn rechterhand te worden. Ik hoopte dat hij zodoende veel zou kunnen opsteken voor zijn functie. Maar meneer weigerde dat. Jammer. Na een succesvolle invoering van het nieuwe systeem, werd de IT manager vervangen door een leergierige medewerker, die zich tijdens het project ontwikkelde als iemand met de potentie voor de functie.
Niet alleen met het werk, ook in de privésfeer doen zich soortgelijke situaties voor. Het komt voor, dat een partner een beperkte opleiding heeft genoten. Ook dat hoeft geen probleem te zijn. Wie in zo’n geval openstaat voor meer kennis en vaardigheden, kan nog heel veel leren. Ook van elkaar. Want ook mensen met meer opleiding weten / kunnen niet alles. Dus ook de partner met een uitgebreidere opleiding kan nog veel leren van anderen. 
Zelf hanteer ik zelf de spreuk : “Dom kijken en goed luisteren”. Die tip kreeg ik ooit van een wijs persoon. Hij is me vaak van nut geweest. Veel onderwerp gericht lezen kan ook helpen. Net als veel zelf op- / uitzoeken. Zoals vreemde woorden. Ik ken mensen die ondanks hun beperkte opleiding qua kennis en vaardigheden niet onderdoen voor anderen met een uitgebreidere opleiding. Maar voor alles geldt : ambitie.