donderdag 21 maart 2024

Spelen met woorden

De mensheid wordt al heel lang gemanipuleerd met woorden. Vaak noemen mensen dat propaganda. Zoals het geval is met de genocide in Gaza. Men spreekt dan over een oorlog. Maar in een oorlog staan volgens mij legers tegenover elkaar. In Gaza worden burgers door militairen van het IDF omgebracht. In een nieuwsflits over Gaza zag ik het woord genocide met zeer kleine letters verscholen afgebeeld tussen andere groot gedrukte woorden zoals oorlog, honger, slachtoffers enz.
In Kiev werd een aantal inwoners gevraagd of het tijd is om over vrede te gaan onderhandelen. De meeste jongeren (rond de 20 jaar) antwoordden met : "Nee." Helaas vroeg de journalist niet, of zij dan ook een gevechtstenue zouden aantrekken om naar het front te gaan. Ze deden voorkomen alsof ze de voorgeschiedenis van de oorlog niet kennen; Rusland viel zomaar hun land binnen. Ook die visie leidde niet tot kritische vragen van de journalist (onder welke steen heb jij gelegen?).
Wat dat betreft zijn er velen, die zich beperken tot de inval, net zoals dat als zou de genocide in Gaza uit het niets op 7 oktober j.l. begonnen is. Daar hebben de Joden sinds 1948 aan gewerkt met allerlei wreedheden en diefstal van land van Palestijnen. Diverse hooggeplaatste Joden (politiek en militair) zeggen publiekelijk, dat Palestijnen beesten zijn die uitgemoord moeten worden.
De 'bangalist' wordt door bepaalde media vertaald in 'grietenlijst'. Een verzachting van de werkelijkheid. Moet zo'n vertaling bij de lezer soms leiden tot de gedachte : ach, het valt allemaal wel mee?