donderdag 16 februari 2017

Uiterlijk vertoon

Tijdens sollicitatie- en intakegesprekken moest ik op allerlei zaken letten. Ten tijde van de handgeschreven sollicitatiebrief, speelde het handschrift ook een rol. Grilligheid, netheid, sociale houding, nauwkeurigheid enzovoort kwamen dan ter sprake. De meeste sollicitanten waren gekleed in een net pak. Maar zo'n pak zegt dus niet alles. Vaak kon ik zien of de persoon zich thuis voelde in dat pak of niet. Ongepoetste schoenen vormden ook een onderdeel.
Ik moest ook op de handen letten. Niet alleen of ze druk aan het friemelen waren of open stonden, maar ook hoe het met de nagels gesteld was. Vieze, schone of afgekloven nagels vertelden ook iets over de persoon. Later kwam daar het interieur van de auto bij (het dagelijks leven van de persoon) en weer later het gezicht. Ja, een gezicht spreekt boekdelen. Chinezen weten daar veel van. Zelf zie ik nauwelijks verschil tussen Chinese gezichten. In een Chinees restaurant hier werken een paar mooie Chinezen. Maar ik kan ze nooit weer voor de geest halen. Wat ik hierna schrijf over gezichten, is dus datgene wat Chinezen zien in relatie tot het karakter.
Mensen met een groot rond hoofd zijn traag en passief. Ze eten graag en hebben last van overgewicht. Wijlen Mao en Kim van Noord Korea dus. Voor mensen met een ei-, peer of hartjes-vorm hoofd moet men wat oppassen. Daar zitten wat haken en ogen aan. Aldus de Chinezen. Maar hoe zit het dan met Mao en Kim?
Trouwens, die ogen zeggen -volgens de Chinezen- ook veel over het karakter. De ogen vormen de spiegel van de ziel. Ik beperk me maar tot de uitpuilende ogen. Dat zijn mensen die onbetrouwbaar, egoïstisch, eigenwijs zijn en chronisch in de problemen zitten. Volgens mijn moeder had ik als kind soms grote ogen. Maar dan ging het ergens anders over dan over vol ideeën, krachtig, hartelijkheid en intelligent.
Dan de neus. Over mijn neus : de stompe / platte neus staat voor betrouwbaarheid en evenwichtigheid, gemakkelijke carrièremakers die graag afmaken wat ze beginnen. Ze willen graag een stabiele relatie. Hum, niet gek. Alleen jammer van die 'corpora aliena' en dat ie soms verstopt is.