woensdag 1 februari 2017

Intelligente werklozen

Vreemd dat hoog begaafden nauwelijks aan werk kunnen komen. Hetzelfde geldt voor mensen met een vorm van autisme. Vergis je niet, onder hen bevinden zich ook erg intelligente mensen!
Zouden die slimmeriken net niet slim genoeg zijn om een baan te krijgen? Of zijn mensen die hun sollicitaties beoordelen dom? Ik ben bang dat er sprake is van het laatste. Waarom? Uit eigen ervaring.
In veel bedrijven zitten leidinggevenden niet te wachten op slimme medewerkers. Stel je voor dat een medewerker slimmer is dan zijn manager. De meeste managers zijn bang voor concurrentie. Die angst is in wezen gegrond, vanwege hun eigen ondeskundigheid. Die managers zijn namelijk niet slim genoeg om te weten waar ze voor zitten. Wat mij betreft moeten ze broodnodig bijgeschoold worden. Ja, moeten, want het is een doodzonde om zoveel intelligentie te weren en op een uitkering te zetten / houden.
Zelf heb ik een paar keer zeer slimme medewerkers in mijn projectgroepen gehad. Prachtig! Nee, ik was niet bang voor ze. Zij beschikten niet over managementvaardigheden en hadden aanzienlijk minder opleiding en ervaring. Dus was er geen enkele reden voor angst van mijn kant. In tegendeel, ik genoot stiekem van hen en hun slimmigheden op hun eigen gebied. Ik vertrouwde op hun deskundigheid. Brainstormen was trouwens ook telkens weer een zeer verrassend gebeuren met hen.
Mijn taak was ook hen aan het werk te zetten en te houden en ervoor te zorgen werkzaamheden binnen de vooraf vastgestelde eisen opgeleverd werden. Ik beschouwde ook hen als kleine zelfstandigen. Ze mochten zelf invulling geven aan hun taken. Motiveren, enthousiasmeren en faciliteren, zodat ze met plezier naar eigen inzichten hun taken konden uitvoeren en tijdens het werk konden groeien. Hopelijk komt er ooit een toevoeging in het eisenpakket in vacatures. Een toevoeging die luidt : Vooral hoogbegaafde en/of autistische personen worden opgeroepen te reageren.