dinsdag 14 februari 2017

Integratie mislukt

Bijna de helft van de mensen met een niet-westerse achtergrond voelt zich hier niet thuis. Daar staat tegenover dat een grotere autochtone groep zich niet happy voelt met mensen met een andere achtergrond, omdat aan hun thuisgevoel wordt geknaagd. Kortom, volgens het nieuwsbericht er is nogal wat misgegaan met het inburgeren. Komt bij het gewelddadige gedrag van extremisten van Arabische afkomst en de ongecontroleerde, ongebreidelde toelating van zogenaamde vluchtelingen en de privileges die zij krijgen. En niet te vergeten het uitzettingsbeleid, dat een gatenkaas is. Er is ook geen controle of toeristen ons land na verloop van tijd verlaten.
Migranten, vluchtelingen, ze zijn wat mij betreft welkom. Ze moeten wel een positieve bijdrage leveren aan onze maatschappij. En daar schort het te vaak aan. Ik vind het onbegrijpelijk, dat ouders hun kinderen zo lang en zo laat op straat laten rondhangen. Dat ouders hun criminele kinderen blijven beschermen of zelfs aanmoedigen, vind ik onacceptabel, niet passen in onze cultuur.
Natuurlijk is er ook sprake van discriminatie door de autochtone bevolking. Daar moet nog veel aangewerkt worden. Je kunt wel willen integreren, maar als aan de andere kant de deur dicht gehouden wordt schiet het niet op. Anderzijds is het met de juiste mentaliteit goed mogelijk aan de slag te komen en te blijven. Kijk maar naar mij : Waar een wil is, is een weg.
Ik weet dat veel autochtonen een stapje terug doen, als ik op hen af stap. Terwijl ik hier geboren en getogen ben, ABN spreek, een HBO opleiding en een echte Hollandse naam heb. Een groot deel van de Nederlandse grijze massa moet nog steeds wennen aan wat kleur.
Zelf ben ik ook wantrouwig ten opzichte van allochtonen wat hun instelling betreft. Ik heb telkens weer het gevoel alsof ze iets voor mij verborgen houden. Is hun genegenheid schijn of echt? Waarom protesteren ze niet tegen de wreedheden van IS, tegen de aanslagen? Waarom nodigen ze haatpredikers uit, die hen tegen ons opzetten? Waarom hoor ik van hun kant geen protesten tegen die haat-imams? Waarom spreken veel jongelui van de derde generatie nog steeds zo belabberd Nederlands? Waarom staan er hoofddoekjes voor de deur om ouderen te bestelen?
Ik ben bang, dat die groepen hier alleen voor het (uitkerings)geld zijn met in het achterhoofd een terugkeer naar het land van oorsprong. Hoewel ik erg optimistisch ben, geloof ik niet dat de situatie snel zal veranderen. Laten we maar eerst beginnen met het onder controle krijgen van de toe- en uitstroom en criminele en/of werkloze migranten subiet weg te sturen.