woensdag 22 februari 2017

Suggestieve en tendentieuze berichtgeving

Vanmorgen keek ik, zoals vaker, naar het nieuws. Ik zag een stukje van (het linkse) Amnesty International, dat weer een rapport presenteerde. De overigens vaak nuttige organisatie beklaagt zich dit keer over de omgang met migranten en vluchtelingen door de westerse gastlanden, waaronder Nederland.
Helaas scheert ook Amnestie alle nieuwkomers hier over een kam : vluchteling. Ook werden Rutte en Wilders geciteerd. Maar dan op een manier alsof zij willekeurige vluchtelingen en/of migranten op een soort vijandige manier bejegenen. Ik weet beter. Even voor Amnesty : Het gaat om mensen die zich hier misdragen, niet willen werken en zich bezighouden met criminele activiteiten. Mensen waarvan we hopen, dat ze zich een keer 'normaal'gaan gedragen en mensen waar we er graag 'minder' van zouden willen hebben.
Het lijkt mij een goede zaak om mensen van Amnesty eens 's avonds in hun eentje of desnoods met z'n tweeën door bepaalde wijken van steden in ons land te laten wandelen.
In een ander bericht wordt de aanpak van illegalen in Amerika gemeld. Helaas ging dat gepaard met een tendentieuze tekst. Normaal spreken wij hier over het uitzetten van illegalen. Maar dit keer werd het woord 'deportatie' gebruikt. Dat woord werd tot dan hier alleen gebruikt in relatie tot de Jodenvervolging. Manipulatief woordgebruik. Het leert mij redacties kennen. Het is in Amerika to be deported, hier uitzetten.