maandag 20 februari 2017

Haaruitval

Fenna heeft een mooie, zelfreinigende vacht. Ze gaat hooguit twee keer per jaar onder de douche voor een echte wasbeurt. Voor de rest zwemt ze en droogt ze weer mooi op. Ze ruikt ook niet erg als haar vacht nat is van de regen. De modder op haar vacht valt eraf als die opgedroogd is. En wat denk je? Fenna heeft telkens weer een mooie, schone vacht!
Momenteel verliest ze weer veel haren. Zo'n twee keer per jaar heeft ze een periode gedurende welke ze relatief veel haar verliest. In die periodes kam ik haar een keer in de week. Meer is niet nodig. Fenna vindt het heerlijk om gekamd, geborsteld of op welke manier dan ook verzorgd te worden. Ze laat zich gewillig in de bek kijken (mag ook bij een gegeven
...de schone slaapster....
hond) en haar oren controleren. Alleen haar staart heeft een beschermde status. Dan moet ik haar even vermanend toespreken met woorden als Foei! en Blijf! Ze weet heel goed dat ze zich dan rustig moet houden. Dan kam ik haar staart weer tot een fiere witte pluim omhoog steekt.
Af en toe knip ik ook wat haar weg. Zoals aan de onderkant van de oren. Op die plekken gaat het langere haar snel klitten. Natuurlijk wordt ook het haar tussen de kussentjes van haar poten kort gehouden. Fenna heeft geen enkele last van lopen in de sneeuw. Daar hadden de bouviers meer last van. Ze kregen al snel klonten sneeuw tussen de tenen en gingen dan mank lopen.