dinsdag 21 februari 2017

Aan de leugendetector

Soms lees ik over mensen, die, hoe zeg je dat, met leugendetector verbonden zijn geweest of aan een leugendetector gelegen hebben? Opvallend genoeg stelt een groot aantal van hen, dat zo'n apparaat liegt waar je bij zit. Het zijn dan wel heel toevallig mensen, die al vaker veroordeeld zijn geweest voor dezelfde feiten of verslaafd zijn aan het liegen.
Er zijn gelukkig ook gevallen bekend, waarin mensen die beschuldigd werden van iets, via een leugendetector bewezen hebben, dat ze onschuldig zijn. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe betrouwbaar zo'n test is. Het schijnt zo te zijn, dat als men een rustgevend middel genomen heeft (zoals bij voorbeeld valium), de uitslag positief beïnvloed kan worden. In veel gevallen worden de resultaten van zo'n test niet officieel erkend.
Zelf heb ik nog niet aan zo'n detector gelegen. Gelukkig maar, want dat ding zou mij als leugenaar bestempelen. Ik ben namelijk bang dat ie in voor mij bekende gevallen, niet mijn waarheid zal geloven. Die paar gevallen achtervolgen mij al mijn hele leven. Als ik op de vraag "Bent u 67 jaar?" volmondig 'ja' antwoord, gaat de naald als een gek tekeer. Ik lieg dus. Ook op de vraag of ik hier in Nederland geboren ben, zal het apparaat mijn 'Ja!' ongeloofwaardig vinden. En als men mij vraagt of ik Maleis of Bahasa spreek en ik 'Nee' antwoord, draait de leugendetector bijna in de soep. Dat laatste gebeurt pas echt als ik 'Ja' antwoord op de vraag of ik weleens rijst met erwtensoep heb gegeten. Zo'n leugendetector heeft zo zijn eigen (voor)oordelen.