dinsdag 28 februari 2017

Over gehad en gekregen

De beide voltooid deelwoorden worden vaak verkeerd toegepast. Zelfs door mensen die hoog opgeleid zijn. Na Sinterklaas en Kerstmis en verjaardagen is de veel gestelde vraag : "Wat heb je gehad?" in plaats van "Wat heb je gekregen?"
Wie iets gehad heeft, heeft het niet meer. Oké, dat is vaak het geval met een kerstpakket, dat ongewenste producten bevat. Die artikelen worden direct weggegeven of weggegooid. Haha! Gehad gaat bij mij ook soms op als het dingen betreft die ik gekregen heb. Dat zijn zaken die de gever zelf erg leuk vindt, maar ik juist niet. Hihi! Zo terugkijkend betrof het wat wij noemen prullaria.
"Wij hebben de informatie van Rusland nog niet gehad", zei een politicus eens. Hij bedoelde natuurlijk gekregen of ontvangen. Ik ga er vanuit dat men die informatie na het verkrijgen ervan niet direct weer weggegooid heeft. Er is dus een wezenlijk verschil tussen "ik heb de griep gehad" en "ik heb de griep gekregen".
Sommige mensen stellen dat ze het salaris van die en die maand gehad hebben.  Dat zou kunnen kloppen, als dat geld al weer uitgegeven is. Zo gewonnen, zo geronnen. Anderen beweren het gekregen te hebben. Dat kan ook, want er zijn er die weinig tot niets hoeven te doen om betaald te worden. De rest moet het verdienen.