dinsdag 28 februari 2017

Corrupte ambtenaren

De overheid gaat de mouwen opstropen om de corruptie onder ambtenaren aan te pakken. Het werd tijd, maar toch : een goede zaak. Bij veel diensten zijn twijfelachtige figuren werkzaam. Van hoog tot laag. Van CdK's tot medewerkers van Politie, het CBR (zie De slechtste chauffeur) en Douane. Zelfs bij onze veiligheidsdiensten werken corrupte mensen.
Corruptie bij de overheid is een ding. Maar er is nog veel meer sprake van ongewenst gedrag. Hoe kan het zijn dat er zoveel geld voor de zorg bij menige gemeente nog in de kas zit? Een kwestie van hulpbehoevende inwoners manipuleren, voor de gek houden. Hen de zorg onthouden door liegen en bedriegen. Het aantal mensen dat wel, maar geheel ten onrechte zorg krijgt maakt de situatie nog schrijnender.
Wat te denken van het pesten van inwoners? Ook wel ambtelijke willekeur genoemd? En dat gedoe bij de Belastingdienst, waar heel veel medewerkers met zakken vol belastinggeld lachend en juichend vertrokken zijn? Er is op dat gebied nog heel veel te doen bij de overheid. Ik vraag me af in hoeverre dat gaat lukken, want de slager gaat zijn eigen vlees weer keuren.
In een separate berichtgeving wordt gemeld dat het aantal mensen in de bijstand flink gestegen is. Zoals ik al eerder schreef : dat is dus de keerzijde van de daling van het aantal geregistreerde ww'ers (werklozen). Met andere woorden het is voor een groot deel een verschuiving van aantallen. Die voormalige ww mensen zitten nog steeds zonder werk, maar zijn in de Bijstand beland. Dat soort 'gedoseerde' misleidende berichtgeving van de overheid zou men ook moeten aanpakken.