maandag 6 februari 2017

Ontevreden Nederlanders

We hebben een gezellige zondag achter de rug. 's Morgens hebben we lempers (spreek uit lumpurs) gerold. Sonja had de rijst en de vulling gemaakt. Daarna zijn we met Mike en twee buurtgenoten aan tafel gaan zitten, om gezamenlijk de lempers te rollen. Dat maakte het werk eens tuk gezelliger. Als je die rolletjes alleen maakt, is het een wat doods gebeuren. Daarna hebben we natuurlijk de lempers geproefd. Een aantal werd uitgedeeld aan de 'gastarbeiders', de rest verdween in de vrieskast.
's Middags kwamen de kids op bezoek. Op initiatief van Mike gingen ze een spelletje doen. Dat hadden wij de avond ervoor ook gespeeld. De bedoeling is om op een oude kaart van Europa spoortrajecten uit te zetten. Het gezellige spel werd onderbroken voor een hapje eten, dat dit keer bij de Chinees vandaan kwam.
Vanmorgen keek ik even naar het nieuws. Volgens het Centraal Plan Bureau is een 'zeer groot deel' van de Nederlanders ontevreden en/of zelfs boos. Het gaat daarbij hoofdzakelijk over veiligheid, de gezondheidszorg en de toestroom van migranten. De laatsten blijft men hier halsstarrig vluchtelingen noemen. Het CPB adviseert de regering.
Helaas betrof het een uitzending van een van onze nationale linkse omroepen. Dus werd de meneer van het CPB niet gevraagd wat 'een zeer groot deel' inhoudt en welk advies het CPB aan de regering heeft gegeven. Immers, de maatschappelijke ontevredenheid is een direct gevolg van het regeringsbeleid van de afgelopen jaren.
De beide regeringspartijen PvdA en de VVD zijn in populariteit niet voor niets enorm gekelderd. Volgens het CPB zijn het enkel de mensen die tevreden zijn met de huidige politiek, die nog op de VVD stemmen. Ze hebben werk en een goed salaris. Een relatief kleine groep dus.
Aanzienlijk groot is de groep illegalen in ons land. Een voorzichtige schatting noemt een aantal van tussen de 150.000 tot 200.000! Allemaal uitgeprocedeerde c.q. afgewezen asielzoekers, die hier blijven hangen. Omdat ze geen burgerservicenummer hebben en toch aan voeding, huisvesting en kleding moeten komen. komen ze in het criminele circuit terecht. Onveiligheid en immigratie gaan helaas hand in hand.