donderdag 26 november 2020

Maradona

Pluisje is niet meer. Na een mooie voetbalcarrière ging het bergafwaarts met Maradonna. Hij heeft de voetbalclub uit Napels roem gebracht en daarmee een geschiedenis geschreven.
Voor mij viel Maradona door de mand, toen hij met de hand scoorde. Hij verwees daarbij naar God : het was de hand van God die scoorde. Ik vond het helemaal niets. Ja hoor, geef God maar de schuld. Nu heeft, volgens Maradona-gelovigen, God zijn eigen hand geamputeerd. Het zal toch niet?
Er zijn meer situaties geweest waarin spelers stonden te juichen nadat ze op frauduleuze wijze gescoord hadden. Zoals via een gat in het doelnet of met de handen. Die spelers vielen bij mij ook door de mand, vanwege hun onsportief gedrag erna. Tegen beter weten in juichen, alsof ze echt gescoord hadden. Onsportief en toch ook wel zielig gedrag. Ik herinner me de keren dat een keeper aangaf weldegelijk de bal aangeraakt te hebben, zodat de tegenpartij een hoekschop kreeg toegewezen. Hij werd door zijn eigen spelers zeer onheus bejegend. Die keeper was niet alleen trots op zijn redding, maar ook eerlijk. Eerlijker dan zijn boze teamgenoten, die blijkbaar liever met liegen en bedriegen een wedstrijd winnen. Compleet met het woord Respect op hun shirt. Maradonna r.i.p.