woensdag 11 november 2020

Hoge bomen

moeten gesnoeid worden. Het zijn de overbekende verhalen over hoge bomen die burenruzies veroorzaken. Als men de regelgeving volgt en de bomen op tijd snoeit, zal het aardig wat onmin kunnen voorkomen.
Gisteren werd mij door een bewoonster gevraagd of ik haar wilde helpen met het snoeien van een boom. Omdat het zonneschermverhaal niet doorging had ik een open plekje in onze agenda.
We hebben de situatie eerst samen bekeken. De boom staat in een piepkleine voortuin, vlak bij het raam. De boom heeft in feite drie stammen, die net boven de grond omhoog komen. Die wilde ze handhaven. De drie stammen zijn flink de hoogte ingeschoten en doen het daglicht in de woonkamer alsmaar afnemen. Het blad is blijvend groen. Na wat overwegingen, nam ze een besluit. De eigenaresse wilde de toppen eruit hebben.

We hebben weliswaar een kleine boomzaag, maar vanwege mijn oude spieren en gewrichten besloot ik met een reciprozaag in de aanval te gaan. Die zaag heb ik vanmorgen op de fiets uit de loods gehaald. Omdat een zaagblad voor dit werk ontbrak, ben ik via de bouwmarkt teruggereden. Het was in de bouwmarkt erg stil en ik stond gelukkig zo weer buiten.
Mevrouw was al aan het werk met het snoeien van laag hangende takken. Ik seinde haar in, dat ik eerst even aan de koffie ging.
Na de koffie heb ik de werkhandschoenen aangetrokken en ben ik met een haspel, een zaag, een verlengsnoer en een huishoudtrap naar voren gegaan
Om een te rigoureuze ingreep te voorkomen, heb ik, staande op de huishoudtrap, eerst een top (reikte zo'n 4 meter hoog) op wat grotere hoogte dan besloten afgezaagd. Je kunt immers beter te weinig dan te veel afzagen. Nog meer inkorten kan dan altijd nog. Mevrouw ging op wat afstand staan om het resultaat te bekijken en was tevreden. Zo hebben we nog twee toppen verwijderd, wat een zee van licht in de woonkamer bracht. Daarna hebben we de toppen wat in vorm gesnoeid. Op verzoek heb ik ook nog wat andere stammetjes voor haar gezaagd. Daarna hebben we samen de dikke takken in kleinere stukken gezaagd, zodat ze in de gft bak passen.