Wat een herfstbladeren, zeg! En wat een lekker windje! De wind voelt ondanks z'n hevigheid nier eens koud aan. Een beetje jammer, want de kou geeft de stamppot en erwtensoep extra smaak. We doen tegenwoordig geen Hema worst meer bij de winterkost. He tis al weer een aantal jaar geleden, dat ik twee van die worsten kocht. Met de smaak van de worst van de Hema in de Haarlemmerstraat in Leiden nog in mijn mond, nam ik een hapje. Ik schrok me wezenloos. Nee, ik ging niet kokhalzen. Maar die smaak was zo anders! Ik wist het direct : chemisch! Met een 3d printer gemaakt? Het begon al met het vel : net / nep plastic. De inhoud bevatte geen vettige, heerlijk rokerige sap. "Mijn (Hema?) worst was zo droog als de kont van Sinterklaas", zei een Zwarte Piet eens. En dat was al lang geleden. Sindsdien heb ik geen Hemaworst meer gekocht.
Nee, ook bij de Hema hebben in de loop der tijd vaklui plaats moeten maken voor slecht opgeleide bedriegers. Die kunnen zelfs uit hun kooklaboratoria een kroket als loempia presenteren. Een alternatief, een heel goed alternatief (al zeg ik het zelf) is de worst van de Lidle. Van Zwagerman. Volgens mij zijn de voormalige worstenmakers van de Hema daar aan de slag gegaan.