dinsdag 24 november 2020

Betalen per klepopening

Om nog meer geld binnen te harken is onze gemeente Dronten druk op zoek naar argumenten. Geen oplossingen, want dan zou er misschien geen extra of zelfs minder geld nodig zijn. Geld, geld, geld. Tariefsverhogingen zijn het meest eenvoudige middel. Die hoeft men enkel te argumenteren met 'vanwege stijgende kosten'. Klaar.

Nu wordt o.a. geopperd om inwoners te laten betalen naar het aantal keren dat zij de ondergrondse containers gebruiken. Ze zijn toegankelijk met een pasje, dus is het aantal keren dat de klep voor een pas opengaat eenvoudig te registreren. Men zou zelfs het gewicht per storting kunnen registreren.
Het idee treft met name de inwoners, die vanwege een gebrek liever kleinere hoeveelheden storten. Er is soms ook afval dat men liever geen week in een kliko wil laten liggen vanwege de stank en/of ongedierte.
Het duurder maken van het inleveren van afval leidt zondermeer tot meer dumpen. Dat is al jaren geleden gebleken en daar is nog steeds sprake van.
Volgens mij kost het opruimen van gedumpt afval vele malen meer. Iets waar de gemeente nog steeds aan voorbij wenst te gaan. Aan gedumpt grof- en restafval is meestal niet af te leiden waar het vandaan komt. Waar de bron van deze ellende zich bevindt wel : hoge gemeentelijke afvaltarieven en gebrek aan creativiteit en intelligentie.