donderdag 12 november 2020

Een gek verlengsnoertje

Vandaag kwam ik een tamelijk kort verlengsnoer tegen. Ik dacht : "Wat moeten we nou met zo'n kort snoertje?" In eerste instantie had ik het opgeruimd. Later, toen ik in de bus wat aan het rommelen was, kwam ik een losse rand geaarde stekker tegen. Toen kwam opeens weer dat snoertje in beeld. Het kon goed van pas komen als aan dat snoertje twee stekkers zouden zitten in plaats van een en een contra.
Weer in de woonkamer aangekomen heb ik het snoertje van de contrastekker ontdaan. In plaats daarvan heb ik de losse stekker aan het kabeltje gemonteerd. Voor de zekerheid heb ik de stekker die al aan het snoertje zat even gecontroleerd. Niet voor niets, want een kabeltje bleek niet goed vast te zitten. Zo zie je maar weer.
Het resultaat is een snoertje met twee stekkers. Ik kan het gebruiken als ik in de bus los van de paal toch 230 volt wil hebben. Ik kan met een ander verlengsnoer dankzij dit kabeltje, de omvormer aan een willekeurige 230 Volt contactdoos in de bus koppelen. Al dan niet via de aardlekschakelaar. Dan is zowel het 230 volt als het 12 volt circuit in de bus (tijdelijk) actief. Het 12 volt circuit wordt namelijk via een adapter aan het 230 volt circuit onttrokken. Ik kan het 12 volt circuit dus eenvoudig loskoppelen. Indien ik via de omvormer de beide circuits inschakel, dan heb ik een circuit dat van 12 volt (huishoudaccu + omvormer) naar 230 volt gaat en van daar uit weer naar een 12 volt. En dat alles los van de motoraccu. Ik verwacht niet het snoertje vaak te zullen gebruiken. Het is meer bedoeld voor in noodsituaties.